Mindfulness

Skriven den 4 september 2015 av Cecilia Smeby

Mindfulness är ett begrepp som blir allt vanligare och behovet av att hitta ett sätt att ge sitt inre lite vila är stort. Vi är alla olika och metoderna är många.

En enkel metod som tilltalar mig mycket är att fokusera på ett sinne i taget.
Om jag går en promenad i skogen kan jag börja med att fokusera på hörseln och höra ljudet från löven som rör sig i den svaga vinden, höra hur det låter när jag sätter ner mina fötter, höra hackspetten och höra hur hur en bil startar långt borta. När jag tycker mig ha hört allt som finns att höra börjar jag se ordentligt. Jag ser på trädens olika gröna nyanser, lägger märke till lövens olika former och hur vissa ser lite ludna ut. Tittar på marken, hur alla barr bildar som en matta, ser hur mossan på vissa ställen nästan ser lila ut.
Sedan gör jag likadant med luktsinnet, lägger märke till ljungens lite honungslika doft och kärrets ”sumpiga” lukt. När jag har gått igenom alla dofter som jag kan uppfatta går jag vidare till känseln – känner vinden mot huden, eller solens värme, eller dimmans fukt. Känner hur olika luften känns mot huden beroede på om jag är uppe på ett berg eller djupt inne i skogen, eller vid vattnet.

Det här är ett enkelt sätt att släppa de tankar som snurrar runt i huvudet och låta sig uppfyllas av det som är där man är. Själv fascineras jag av hur mycket mer jag upplever när jag gör på det här sättet, och hur mycket jag förmodligen missar när jag inte gör så här.

Ibland har jag berättat om denna lilla metod för den som ligger på bänken och efter behandlingen säger hon/han att de började tillämpa den direkt; hur de hörde min väggklocka, den lugna musiken, hur de kände den milda doften från massageoljan och hur de upplevde mina händer. Alla som har provat har varit väldigt positiva och upplever att det är en mycket enkel metod som kan tillämpas överallt.

De flesta av oss vet att det är bra med djupandning men upplever att det inte alltid är så enkelt att praktisera. Jag tycker att den här lilla övningen i medvetenhet gör det enklare att även andas lugnt och lite djupare.

Prova – ett sinne i taget 🙂

Kommentarer inaktiverade.