Massage kan minska stress och ångest

Skriven den 23 september 2015 av Cecilia Smeby

Inom vården används ibland taktil massage, beröringsmassage, som komplement till annan behandling för att minska stress och ångest. Den taktila behandlingen har en lugnande effekt och man har kunnat se att hjärt- andningsfrekvens sjunker i samband med behandlingen. Både de som har gett denna behandling och de som har tagit emot den, har upplevt de positiva effekterna och nu vet man också varför det känns så bra.
Lenita Lindgren presenterade för några år sedan, 2012, sin avhandling där hon utvärderat effekten av beröringsmassage lite närmare.

Resultaten visade att i samband med mänsklig beröring i form av massage aktiveras ett specifikt område i hjärnan som är kopplat till glädje och välbehag. Dessutom upplevs ofta beröringsmassage som både behaglig och belönande. Det aktuella hjärnområdet är med i regleringen av våra känslor.
Lenita Lindgrens avhandling visar att patienter som genomgått en stor operation fick minskade ångestnivåer med hjälp av beröringsmassage. Friska personer som fick beröringsmassage fick en minskad aktivitet i stressystemet.
Slutsatsen i avhandlingen är att beröringsmassage verkar vara ett bra komplement till sedvanlig behandling i syfte att minska stress och ångest hos patienter.

Avhandlingen stämmer väl överens med mina egna erfarenheter. Jag har jobbat som massageterapeut sedan 1999 och har många gånger upplevt hur en mjuk och stillsam taktil behandling gjort underverk.
Om spänningarna kommer inifrån, på grund av stress eller oro, känns det logiskt att i möjligaste mån försöka skapa inre lugn och ro. Taktil behandling är en lugn, trygg och omvårdande behandling. Hör av dig om du undrar över något.

Om du vill boka en tid för Taktil behandling kan du klicka på den gröna boka tid-knappen för att komma till min bokningskalender på nätet: Boka tid

 

Klicka här om du vill läsa lite mer om taktil behandling.

Varmt välkommen!

Om du vill läsa mer om studien kan du klicka här för att komma till Pubmed.

Om du vill läsa lite mer kortfattat om studien kan du klicka här för att komma till forskning.se.

Kommentarer inaktiverade.