Massage vid rehabilitering

Skriven den 10 december 2012 av Cecilia Smeby

I tidskriften ’The Journal of thoracic and cardiovascular surgery’ har en studie om massagens betydelse vid rehabilitering efter hjärtoperationer publicerats.

152 personer som skulle hjärtopereras deltog i forskningsstudien och lottades till att få antingen massage eller kontrollerad vila efter operationen.

De områden man ville studera var patienternas ångest, smärta och muskelspänningar samt effekter på andningsfrekvens, hjärtfrekvens och blodtryck.

Resultaten visade att de patienter som fått massage efter operationen upplevde minskad smärta, ångest och muskelspänningar, ökad avslappning och tillfredsställelse.
Andningsfrekvens, puls och blodtryck var ungefär lika för de båda grupperna.

Forskargruppen sammanfattar sina fynd med att massage minskar smärta, oro och muskelspänning samt ger ökad avslappning och tillfredsställelse efter hjärtoperation.

Om du vill läsa själv kan du klicka här för att komma till pubmed, som är en forskningsdatabas.

För mig var det väldigt roligt att läsa om denna studie eftersom jag tidigare i år vid flera tillfällen besökte min vän som efter en komplicerad hjärtoperation fick spendera lång tid på sjukhus och också. Min tanke var då att hon, som gick igenom så många smärtsamma stunder, skulle få en lugn stund och uppleva beröring som inte gjorde ont. Hon mådde alltid bättre och kände sig lugnare efter mina besök.

Visst vore det bra om massage kunde bli ett självklart inslag inom vården, både inom sjukvården och äldrevården.

Kommentarer inaktiverade.