Massage vid fibromyalgi

Skriven den 15 februari 2015 av Cecilia Smeby

Jag tittade in på Pubmed som är en databas innehållande alla publicerade forskningsartiklar inom området medicin. Jag ville se om det hade kommit några nya råd och rön vad gäller massage vid fibromyalgi.
En metastudie som publicerades i oktober 2014 handlade om effekten av olika typer av massageterapier vid fibromyalgi. En metastudie är en studie som går igenom redan gjorda studier och sammanfattar resultaten.

Det framkom att bindvävsmassage och myofascial massage kan ha god effekt, likaså shiatsu. Enligt den här metaanalysen ansågs lymfflödesmassage, manuellt lymfdränage, ha allra bäst effekt.
Sammanfattningsvis anses massage, oavsett vilken variant, höja livskvalitén hos personer med fibromyalgi.

Det finns också svensk fibromassage att tillgå, fastän den inte ingick i studien. Det är en väldigt mjuk och varsam massage som är grundad av Stefan Göthager. Om du vill läsa mer om Stefan Göthager och fibromassage, kan du klicka på länken nedan för att komma till Fibromassage.se.

Min egen erfarenhet är att det inte går att säga vilken metod som är den bästa vid fibromyalgi. Alla är olika och det varierar hur smärtkänslig en person är.
De terapier jag använder när jag möter personer med fibromylagi är antingen fibromassage eller lymfflödesmassage (manuellt lymfdränage).
Hör gärna av dig om du har frågor.
Om du är osäker på vilken typ av behandling du ska välja när du bokar, så kan du ha i åtanke att vi tar den behandlingsvariant som passar bäst just den dag du kommer. Du kan skriva i meddelandefältet att det gäller fibromyalgi.

Källa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25457196
Länk till fibromassage.se: http://www.fibromassage.se/fibromassage/

Du kan enkelt boka tid genom att klicka på den gröna Boka tid-knappen, för att komma till bokningskalendern:
Boka tid
Det går även bra att ringa: 08 – 550 155 88

Varmt välkommen!

Kommentarer inaktiverade.