Lite mer om lymfmassage

Skriven den 3 maj 2015 av Cecilia Smeby

Jag tänkte skriva lite mer om lymfflödesmassage, eftersom det tycks finnas visst behov av mer information inom detta område.
Lymfflödesmassage är en mjuk och lugn behandling vars syfte är att stimulera lymftransporten. Vi är alla olika och precis som vi kan ha bättre eller sämre blodcirkulation, kan även lymfsystemets transportförmåga variera från person till person. Lymfsystemet hör samman med kroppens immunförsvar och ett bra lymfflöde hjälper kroppen i kampen mot tex förkylningsvirus och bakterier, genom att i ett tidigt skede larma immunförsvaret.
Lymfsystemet jobbar som bäst när vi vilar eller smälter maten, när vi trivs. Lugna rörelser, tex qigong, i kombination med en bra andning ökar lymfflödet.
När vi stressar andas vi ytligt och stresshormoner frisätts, vilket påverkar lymfsystemets flöde negativt. Om man känner sig svullen och tung efter en stressig dag på jobbet, är det förmodligen för att man samlat på sig lite mer vätska än vanligt (lymfsystemet har jobbat sämre).

Man kan alltså välja lymfflödesmassage bara för att det är en behaglig massage som hjälper kroppens immunförsvar. Efter behandlingen känner man sig ofta lätt i kroppen och väldigt avslappnad.

Efter knäoperation, handledsoperation eller liknande
Om man tex har genomgått en knäoperationen och svullnaden kvarstår efter läkning och rehabilitering, kan det vara en god idé att prova lymfflödesmassage. Jag har sett goda resultat många gånger och det häftiga är att man inte behöver ”bråka” med knät för att öka lymfavflödet, man jobbar mest kring bålen och ovanför knät. Det behöver inte vara just en knäoperation, det var bara ett exempel.
Jag har träffat personer som av sin fysioterapeut blivit avrådda från just denna typ av massage med förklaringen att det skulle vara för jobbigt för knät. Det måste vara ett missförstånd eftersom lymfmassagen minskar svullnaden i knät och gör det mindre jobbigt. En svullnad är aldrig bra.

Efter bröstcanceroperation eller efter operation av malignt melanom
Efter en bröstcanceroperation är det ganska vanligt att armen på den opererade sidan tenderar att svullna pga att man har tagit bort lymfkörtlar/lymfnoder i armhålan. Armens lymfvätska har då svårt att hitta lämplig transportväg vilket leder till att mer eller mindre mängd lymfvätska blir kvar i armen.
Med hjälp av lymfflödesmassage kan man genom mjuka grepp leda lymfvätskan andra vägar så att den inte fastnar i armen. Jag brukar med gott resultat komplettera mina behandlingar med kinesiotape. Jag sätter då tejpen på ett sätt som gör att lymfvätskan leds till lämplig lymfstation. Tejpen kan sedan sitta på och göra sitt jobb i fem dygn.

Liknande besvär kan även drabba den som är opererad för något annat, tex malignt melanom. Problemet är detsamma, man har tagit bort lymfkörtlar/lymfnoder som gör att lymfflödet går sämre från den delen av kroppen.

För alla
Opererad eller inte, alla mår vi bra av att ha ett bra lymfflöde. Jag inleder alla mina lymfmassagebehandlingar med ”änglavingar”: Djup inandning så att bröstkorgen utvidgas maximalt samtidigt som man sträcker armarna uppåt. Håll andan några sekunder. Andas ut långsamt och ordentligt samtidigt som du tar ner armarna i en vid båge. Upprepa 3 – 5 gånger.

Lymfflödesmassage kan även passa en person med kronisk värk med eller utan svullnad.

Vitsippor o gulsipporNu när jag skriver det här är det vår och vitsippor och gulsippor samsas i skogsbackarna. Luften är frisk och härlig att andas.

Om du som läser det här har några frågor är du varmt välkommen att höra av dig. Du kan skriva ett meddelande på kontaktsidan – klicka här för att komma dit.
Om du vill boka en tid kan du klicka på den gröna Boka tid-knappen, för att komma till min bokningskalender på nätet: Boka tid
Det går även bra att ringa: 08 – 550 155 88

Varmt välkommen!

Kommentarer inaktiverade.