Så som det kan vara

Skriven den 13 juni 2016 av Cecilia Smeby

En kvinna opereras och behandlas för bröstcancer. Allting går som planerat och inga komplikationer tillstöter. Hon återgår till sitt arbete och mår för det mesta bra, följer de råd och rekommendationer som hon fått.

Så kommer en intensiv period, både på jobbet och hemma, och det blir svårt att finna ro och upprätthålla rutiner. Armen på den opererade sidan börjar kännas tung och spänd. Hon blir orolig och får tid hos lymfterapeuten. Efter avslutad behandlingskur med lymfmassage/manuellt lymfdränage och ny kompressionsstrumpa, ska hon nu klara sig själv med hjälp av egenvård/egen lymfmassage och den nya strumpan.

Kvinnan är väldigt orolig, rädd att inte klara av att hålla undan armens lymfvätska. Det är svårt att andas djupt och göra lugna strykningar när man har ångest och känner oro.

När den här kvinnan kom till mig var hennes överarm hård och det fanns svullnad även kring skuldra/skulderblad/nacke. Jag behandlade henne med lymfflödesmassage och redan under första behandlingen blev armen mjukare och svullnaden avsevärt mindre. Jag avslutade med att tejpa med kinesiotejp, som i ytterligare fem dagar efter behandlingen skulle fortsätta att hjälpa lymfavflödet från armen.
Kvinnan blev lugnare och den onda cirkeln som oro, rädsla och ångest skapat, var bruten.

Lymfflödesmassage är ett fantastiskt verktyg – en enda behandling kan göra skillnad. Självklart är vi alla olika och ibland krävs det mer. Lymfsystemet är starkt kopplat till kroppens eget lugn- och ro-system, det parasympatiska nervsystemet. Om vi blir stressade och oroliga jobbar lymfsystemet sämre (eftersom det då är det sympatiska nervsystemet som är aktiverat), och när lymfsystemet jobbar sämre ökar svullnaden – en ond cirkel har skapats.

Min erfarenhet är att bara vetskapen om att det finns någonstans dit man kan gå och få hjälp gör att man känner sig lugnare och tryggare. Då blir det också lättare att klara av sin egenvård/egen lymfmassage.

Om man har stora problem med lymfflödet bör man vända sig till en lymfterapeut.

Lymffödesmassage är ett utmärkt val av behandling även om man inte har några besvär. Det är en behandling som stimulerar lymfflödet och aktiverar kroppen lugn- och rosystem, vilket stärker vårt immunförsvar och gör oss lugna.

Kommentarer inaktiverade.