Gör även hjärnan gott

Skriven den 11 mars 2014 av Cecilia Smeby

Att massage är bra för kroppen vet de flesta men att massage även gör hjärnan gott kan kanske betraktas som lite av en nyhet. Forskning som gjorts vid Umeå universitet visar att lätt massage, sk beröringsmassage,  aktiverar ett specifikt område i hjärnan som är kopplat till glädje och välbehag.

Forskarna har upptäckt att kroppen själv kan hantera negativa upplevelser – motverka stress och ångest – med hjälp av massage. Beröringsmassage kan därför fungera som ett komplement till medicinering och annan behandling samtidigt som patienterna då inte behöver lika mycket mediciner.
Inom vissa delar av vården används idag redan beröringsmassage, taktil behandling, för att minska stress, oro och ångest.

De friska människor som deltog i studien beskrev effekten av den här mjuka massagen som en belöning, ett ökat välmående, minskad stress, som att få en dos av lugnande medel.

Mina egna erfarenheter av att ge taktil behandling är enbart positiva och det är häftigt att en så mjuk behandling kan ha så stor effekt. Man behöver inte må dåligt för att välja taktil behandling. Av de som kommer till mig på taktil behandling är en del fullt friska och en del har mycket smärta och värk, ett par är nära att ”gå in i väggen”.

Du kan läsa lite mer om taktil behandling genom att klicka här.

Om du vill läsa mer om den här studien som publicerades i december 2012 kan du klicka här.

 

Kommentarer inaktiverade.