Enkelt med balansboll

Skriven den 19 september 2011 av Cecilia Smeby

Det är lätt att göra upp stora planer för hur man ska ta tag i det här med kroppen och hälsan. Ambitionsnivån är ofta hög, likaså entusiasmen.

Vissa perioder i livet kan det dock vara svårt att få tid och ork att räcka till för att lyckas förverkliga de uppgjorda planerna.

Jag är övertygad om att de moment som blir en del av våra dagliga rutiner är de som kommer att betyda allra mest.
För att ett moment/en övning ska få en naturlig plats i vardagslivet krävs att den inte tar lång tid att utföra och är relativt enkel.
Många små steg kan göra stor nytta. 

Själv sitter jag just nu på min balansboll – jag brukar göra det när jag sitter vid datorn. Jag rullar lite framåt och bakåt, åt sidorna osv samtidigt som jag knappar på tangentbordet. Jag sitter även på den i samband med att jag ser på TV. Ibland lyfter jag en fot i taget från golvet och om jag känner mig stabil sträcker jag benet rakt framåt och gör små cirklar med foten.
Oavsett hur jag gör så känns det mycket bra.

Det är den inre bålstabiliteten som tränas när man använder en balansboll, dvs den muskulatur som ligger närmast ryggrad och leder.
Många styrketräningsmaskiner är utformade så att man främst tränar den yttre muskulaturen eftersom man inte behöver styra rörelsen eller hålla balansen.
Det är viktigt att komma ihåg att ingen kedja är starkare än den svagaste länken.

Jag har flera exempel på personer med ländryggsbesvär som efter en tid med daglig sittning på balansboll fått mindre ont i ryggen och ökad stabilitet.

Förutom att göra som jag beskrivit ovan, dvs vardagssitta på balansbollen, kan man med fördel använda den som träningsredskap (det är egentligen så den används för det mesta).

Här är två länkar till sidor med bra övningar, beskrivna med både text och bilder.

Balansbollar finns att köpa på många ställen, bla Rusta och Stadium, priset varierar från 150 till 300 kronor, beroende på inköpsställe. Var noga med att välja rätt storlek (framgår som regel av förpackningen och avgörs av din längd).

Lycka till!

Kommentarer inaktiverade.