Vetenskap är vetenskap

Skriven den 10 april 2024 av Cecilia Smeby

Jag har tidigare skrivit om kända och positiva effekter av massage och beröring och nu kan man även höra om detta i Vetenskapsradion Sveriges radio P1.

En ny större studie i Nature human behavior har genom att analysera 212 tidigare studier som omfattar nästan 13000 personer, kunnat bekräfta hur viktig fysisk beröring är i vardagslivet.

Fysisk beröring minskar smärta och känslor av depression och oro hos vuxna och ökar vikten hos nyfödda barn.

Studien visar att det även finns hälsofördelar med beröring från exempelvis robotar eller vikta filtar, men att vi mentalt mår bäst om den kommer från en annan person. Själv mår jag även väldigt bra av beröring från katten Milly.

I höst blir det 25 år sedan jag startade min verksamhet och med den erfarenhet och kunskap jag har kan jag inte påstå att det här kom som någon nyhet eller överraskning men det är ändå så att vetenskap är vetenskap och jag gillar vetenskap, vetenskap är viktigt.

Kommentarer inaktiverade.