Torrborstning

Skriven den 21 februari 2020 av Cecilia Smeby

Lymfmassage, yoga, qigong och en bra andning är exempel på aktiviteter som hjälper till att få  kroppens lymfa att flöda. Torrborstning är ytterligare ett sätt att stimulera lymfsystemet och samtidigt rensa bort döda hudceller. Själv tycker jag dessutom att det är väldigt skönt.
Efter att ha läst Hudbibeln av Johanna Gillbro känns det extra bra att minska ner på antalet rengöringsprodukter, som inte alltid innehåller så hudvänliga ämnen, och genom torrborstning få en fin och fräsch hud samtidigt som hudens slaggprodukter förpassas till respektive papperskorg, alltså till närmaste lymfstation.
Man bör använda en borste i naturmaterial som inte är alltför hård. Jag köpte min torrborste hos Robygge i Ytterjärna, men det brukar även finnas i hälsokostbutiker och på nätet förstås.

Ibland läser man att man ska torrborsta mot hjärtat men eftersom torrborstning stimulerar lymfsystemet så får man ännu bättre effekt om man borstar i lymfsystemets flödesriktning och till närmast belägna lymfstation. Om man är van att gå på lymfmassage eller göra egenvård är det bara att borsta enligt samma princip.

Innan du börjar torrborsta är det bra att först göra några änglavingar* samt att massera några gånger i groparna ovanför nyckelbenen. Det är som att kolla att det är öppet till återvinningsstationen, så att det går att bli av med skräpet.

Om du vill kan du klicka på den här länken för att komma till en sida som innehåller en bra guide för hur det är bra att borsta (man får scrolla ner lite på sidan), den innehåller även en video.

Här är en annan video som visar en snabb variant av torrborstning.

Ta det extra försiktigt om du har känslig hud och undvik att borsta på ytliga blodkärl och åderbråck.

Om du vill borsta ansiktet behöver du en speciell ansiktsborste som är lite mjukare.

Änglavingar. Lyft upp armarna och ta samtidigt ett djupt andetag genom näsan ända ner till magen. Sträck på dig och håll andan i några sekunder.
Ta ner armarna samtidigt som du långsamt andas ut. Upprepa 3 – 5 gånger.
Djupandningen fungerar som en vakumpump och aktiverar på så vis lymfsystemet.
Gör gärna änglavingar lite då och då under dagen.

Kommentarer inaktiverade.