Egenvård

Lymfsystemet har inget eget hjärta utan är framförallt beroende av diafragmans rörelser. Diafragman är lymfsystemets huvudpump och är beroende av vår andning.
När vi andas in är det meningen att diafragman ska röra sig neråt (magen går ut) och när vi andas ut ska diafragman röra sid uppåt (magen går in). Diafragmans rörelse skapar då ett undertryck som får lymfsystemet att börja jobba, som länspumpen i en båt (lymfsystemet är ett sugande system).

Hur andas vi när vi är stressade?

Förutom andningen är även rörelser viktiga för ett bra lymfsystem. Lymfsystemet jobbar bäst vid lågintensiva aktiviteter, t ex promenader, qigong, yoga, taichi.

Lymfsystemet är bland annat kroppens sopsystem som rensar bort slagg/restprodukter och överskottsvätska och är med andra ord kroppens eget naturliga detoxsystem.
Lymfsystemet är också en viktig del av immunförsvaret.
Enligt traditionell kinesisk medicin (TCM) är det stagnation som gör oss sjuka.
Hur blir det i samhället om inte sopbilen kommer fram?

Min övertygelse och erfarenhet är att 10 minuters daglig egenvård/självlymfdränage (SLD) har stor betydelse för välbefinnandet och främjar en god hälsa.
De personer som har börjat med detta uttrycker att de upplever det som enkelt och effektivt.
Själv kan jag inte tänka mig att låta bli.

Det är en liten insats som inte tar mycket tid och får kroppen att kännas lättare, stärker immunförsvaret och gör huden fräschare.
Jämför med grönsakslådan: man kan inte bara köpa nya tomater och lägga i, man måste även ta bort de som blivit gamla och dåliga.

Det känns klokt att hjälpa kroppen med tanke på att vi stressar en del, sitter ganska mycket, har kläder som blockerar osv.

Under en av mina skogspromenader kom jag till en bäck. För att enkelt kunna gå över bäcken har någon lagt stenar som man kan kliva på.
Jag stannade till och tittade på vattnet.
På den sida där vattnet rörde sig mot stenarna hade det samlats barr och lite gamla löv, vattnets rörelse var långsam eftersom stenarna blockerade flödet och det hade på sina ställen, mellan vissa stenar, slammat igen.
På den andra sidan stenarna var det full fart på det klara vattnet.
Jag vet vilket sorts badvatten jag vill att mina celler ska få bada i och jag vet vilket vatten jag skulle välja att dricka.

Innan en behandling brukar jag ge en liten genomgång av hur lymfsystemet fungerar och hur man kan göra sin egenvård, sitt självlymfdränage, för att öka lymftransporten. Om du vill ha en lite längre genomgång rekommenderar jag att du bokar en av de längre behandlingarna.

Varmt välkommen!

Boka tid

Svenska Ödemförbundet, SÖF, har gjort en video om egenvård: