Lymfflödesmassage/Manuellt lymfdränage

Syftar till att skapa en god cirkulation i lymfsystemet vilket är viktigt för ett bra immunförsvar. Lymfflödesmassage kan vara en stor hjälp efter bröstcanceroperationer då det normala lymfavflödet från armen ofta försämrats. Lymfsystemet sköter om hanteringen av slaggprodukter i kroppen och denna typ av massage är därför även lämplig vid detox-kurer.

Man kan säga att lymfsystemet är kroppens andra blodomlopp och det sköter om hanteringen av slaggprodukter i kroppen och ser till att immunförsvaret larmas vid infektioner. Ett bra lymfflöde är viktigt för att vi ska ha en god hälsa.
Om vi inte hade haft vårt lymfsystem skulle alla blåmärken vi ådragit oss under livet finnas kvar.

Lymfflödesmassage kan ges som helkroppsmassage i förebyggande syfte eller som mer specifik behandling vid problem med svullnad/lättare ödem efter operationer, gipsade frakturer, stukningar mm.

Behandlingen lämpar sig efter bröstcanceroperationer då borttagna lymfkörtlar försämrar det normala lymfavflödet från armen. Med mjuka cirkelrörelser hjälper man då lymfvätskan att hitta till andra ”lymfstationer”, tex den andra armhålan och ljumsken.

Lymfflödesmassage är också lämpligt i samband med Detox-kurer eftersom det bidrar till att rensa ut slaggprodukter.
Behandlingen aktiverar kroppens eget lugn och ro-system, den är mycket behaglig och lugn.

Lymfflödesmassage ger en djup avslappning och många som provat den föredrar den framför klassisk massage.

Hur det fungerar
Lymfsystemet består av lymfkärl och lymfatiska organ. Överskottsvätska och restprodukter dräneras genom lymfkärlen. De lymfatiska organen är delar av kroppens immunsystem.
När det uppstår ett stopp i cirkulationen och överskottsvätskan som ska transportera restprodukter tillbaks till blodbanan blir kvar, svullnar vävnaden upp. På längre sikt, om överskottsvätska, slaggprodukter, döda celler och bakterier blir kvar och inte transporteras bort, bildas bindväv och fettväv och cirkulationen blir ännu sämre.

Det man kan göra för att minska svullnaden är att aktivera lymfavflödet på olika sätt och ett av de mest effektiva sätten är genom lymfflödesmassage. Genom lymfflödesmassagen stimuleras lymfsystemet i sin helhet och man får igång en snabbare utrensning av restprodukter.

Lymfflödesmassage kallas även manuellt lymfdränage.

Boka tid

Jag har även skrivit några inlägg på min blogg om lymfflödesmassage:
Klicka här för att komma till inlägget ’Lite mer om lymfmassage’.
Klicka här för att komma till inlägget ’Vart tar lymfan vägen’.

Se gärna kommentarer på sidan Feedback – klicka här.