Lymfflödesmassage/Manuellt lymfdränage

Syftar till att skapa en god cirkulation i lymfsystemet vilket är viktigt för ett bra immunförsvar och en god hälsa.

Lymfmassagen hjälper bland annat till att:

  • Avlägsna slaggprodukter, överflödig vätska, gifter, bakterier och främmande ämnen från vävnaden.
  • Lindra stress
  • Höja immunförsvaret
  • Läka skador från t ex operationer och ödem fortare
  • Minimera ärrbildning

Man kan säga att lymfsystemet är kroppens andra blodomlopp och det sköter om hanteringen av slaggprodukter i kroppen och ser till att immunförsvaret larmas vid infektioner. Ett bra lymfflöde är viktigt för att vi ska ha en god hälsa.
Om vi inte hade haft vårt lymfsystem skulle alla blåmärken vi ådragit oss under livet finnas kvar.

Lymfflödesmassage kan ges som helkroppsmassage i förebyggande syfte eller som mer specifik behandling vid problem med svullnad/lättare ödem efter operationer, gipsade frakturer, stukningar mm.

Behandlingen lämpar sig efter bröstcanceroperationer då borttagna lymfnoder försämrar det normala lymfavflödet från armen. Med mjuka cirkelrörelser hjälper man då lymfvätskan att hitta till andra ”lymfstationer”, tex den andra armhålan och ljumsken. Detsamma gäller naturligtvis även efter andra canceroperationer, tex malignt melanom.

Lymfflödesmassage är också lämpligt i samband med Detox-kurer eftersom det bidrar till att rensa ut slaggprodukter.

Ett väl fungerande lymfsystem är kroppens egna naturliga detoxsystem.

Behandlingen aktiverar kroppens eget lugn och ro-system (det parasympatiska nervsystemet), den är mycket behaglig och lugn.

Lymfflödesmassage ger en djup avslappning och många som provat den föredrar den framför klassisk massage.

Det finns vetenskapliga studier som visar hur manuellt lymfdränage/lymfmassage hjälper vid psykisk stress. Du kan klicka här för att komma till en av dessa studier som finns på Pubmed (Pubmed är en databas där man hittar de vetenskapliga medicinska studier som har blivit publicerade).
Avslutande mening i artikeln (MLD står för manuellt lymfrdränage): ”Thus, MLD can be considered a treatment for people with psychological stress.”

Hur det fungerar
Lymfsystemet består av lymfkärl och lymfatiska organ. Överskottsvätska och restprodukter dräneras genom lymfkärlen. De lymfatiska organen är delar av kroppens immunsystem.
När det uppstår ett stopp i cirkulationen och överskottsvätskan som ska transportera restprodukter tillbaks till blodbanan blir kvar, svullnar vävnaden upp. På längre sikt, om överskottsvätska, slaggprodukter, döda celler och bakterier blir kvar och inte transporteras bort, bildas bindväv och fettväv och cirkulationen blir ännu sämre.

Det man kan göra för att minska svullnaden är att aktivera lymfavflödet på olika sätt och ett av de mest effektiva sätten är genom lymfflödesmassage. Genom lymfflödesmassagen stimuleras lymfsystemet i sin helhet och man får igång en snabbare utrensning av restprodukter.

Hur man andas har stor påverkan på lymfsystemet. Vår andning påverkar hur diafragman rör sig och diafragman är som en central pump för lymfsystemet. Jag har därför på senare tid börjat kombinera konceptet Medveten andning med lymfflödesmassage när det gäller egenvård och upplever att resultatet är mycket bra.

Lymfflödesmassage kallas även manuellt lymfdränage.

När ska man undvika lymfflödesmassage

  • När svullna ben beror på hjärtsvikt. Rådgör med din läkare.
  • Svullnad på grund av akut infektion, tex rosfeber eller sårinfektion.
  • Blodpropp.
  • Feber och/eller infektion. Vänta med att boka tid tills du är frisk.

Boka tid

Jag har även skrivit några inlägg på min blogg om lymfflödesmassage:
Klicka här för att komma till inlägget ’Lite mer om lymfmassage’.
Klicka här för att komma till inlägget ’Vart tar lymfan vägen’.
Klicka här för att komma till inlägget ’Lymfmassage lämpligt vid psykisk stress’.

 

”Hej, det gjorde stor skillnad med lymfmassagen. Mitt sår som inte velat läka på sju veckor har nästan läkt helt efter jag var hos dig och jag har inte ont i armen?har gjort övningar varje dag och tog bort tejpen först igår. Skönt att veta att det gör skillnad med lymfmassagen så jag kommer tillbaka.

Med Vänlig Hälsning Liselotte”

Se gärna fler kommentarer på sidan Feedback – klicka här.

 

Svenska lymfödemförbundet har gjort en informationsfilm och lymfsystemet: